Proiecte & Parteneriate

An școlar 2023-2024

Miercuri, 24 aprilie, la Școala Gimnazială Caius Iacob din Arad, s-a desfășurat sesiunea de debate Prin moarte spre viață: știință și religie, circumscrisă proiectului internațional Tămăduire prin har și dar, aflat la a XIV-a ediție, organizat cu ocazia Anului 2024 decretat de Patriarhia Română ca fiind Anul omagial al pastorației  și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților Tămăduitori fără de arginți.

          Evenimentul a debutat cu vernisajul expoziției de creație plastică și fotografie a celor 385 de elevi participanți din 32 de județe ale țării, în prezența: d-nei prof. Janina Coraș – inspector școlar general adjunct de la Inspectoratul Județean Arad,  d-nei prof. Veronica Sirca – inspector școlar la disciplina Religie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Arad, pr. prof. univ. dr. Cristinel Ioja – decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad,  pr. lector univ. dr Ioan Lazăr -duhovnicul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, d-nei dr. Simona Dumitra -coordonatoarea Disciplinei de Pediatrie – Puericultură din cadrul Universității de Vest Vasile Goldiș din Arad, dr.Viorel Pîtea – medic primar Medicină internă și Nefrologie, pr. Clement Iordache -medic și duhonvnic la Mănăstirea Gai, pr. prof. Călin Teuca – director al Seminarului Teologic Ortodox din Arad, pr. Mircea Bupte – pr. paroh la Parohia Ortodoxă Arad Micălaca Veche II, d-na prof. Simona Simon – director al Șc. Gimn. Caius Iacob din Arad, d-na prof. Roxana Chirteș – director adjunct al Șc. Gimn. Caius Iacob din Arad, colegi și elevi.

          Activitatea a continuat apoi, în plen, cu întâlnirea dintre seminariști de la Liceul Teologic Ortodox Sfântul Antim Ivireanul din Timișoara, coordonați de d-na prof.dr. Ana-Maria Alexa și pr. prof. Daniel Hlodec; Liceul Teologic Ortodox Episcop Ioan Popasu din Caransebeș, însoțiți de pr. prof. Vicențiu Românu; Seminarul Teologic Ortodox din Arad, coordonați de pr. prof. Codin Șimonca-Oprița, precum și studenți la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Vest Vasile Goldiș din Arad, coordonați de d-na dr. Simona Dumitra.

          A fost o întâlnire de suflet și pentru suflet, cu oameni sensibili și plini de emoție care ne-au relatat experiențe proprii de viață, ce i-au apropiat de credință și de Dumnezeu. Medici cu studii și fără studii, vindecători și tămăduitori de suflet și de trup, au mărturisit intervenția Proniei divine în viața lor și au adeverit faptul că știința și religia se completează și devin una atunci când trăirile, valorile și experiențele personale se află într-o reală comuniune.

                                                  Prof. Mandă Beatrice& Prof.Neagoe Mihaela

Școala Gimnazială Caius Iacob  în parteneriat cu Universitatea Aurel Vlaicu din Arad au încheiat și în acest an școlar, un proiect de parteneriat educațional – CRĂCIUNUL, SĂRBĂTOAREA BUCURIEI. Proiectul a debutat la începutul lunii decembrie, cu desfășurarea unor ateliere de lucru, în care elevii cls.a V-a C, a VI-a A și a VI-a C au realizat obiecte handmade, decorative de Crăciun. În 15 decembrie, în incinta Universității Aurel Vlaicu, complex M, din Arad, a avut loc serbarea bradului de Crăciun și târgul caritabil expozițional, unde elevii și-au expus produsele realizate pentru a fi vândute, din banii obținuți cumpărându-se alimente pentru 15 copii nevoiași din școală.

Mulțumim pentru ospitalitate d-nei rector Ramona Lile, pentru implicare d-lui prof. Narcis Herlo, părinților și participanților pentru generozitate!

a

Proiectul „Altelierele prieteniei”, „Cizmulițele Sfântului Nicolae”

Cu bucurie și mult spor am desfășurat și cea de-a doua activitate din cadrul Proiectului „Altelierele prieteniei”, „Cizmulițele Sfântului Nicolae”. Proiectul este o frumoasă colaborare între Centrul TRS Core, Școala Gimnazială “Caius Iacob” și CJRAE Arad. Am avut activități creative, minunate, copiii au lucrat împreună  aranjamente și decorațiuni pentru Crăciun, care mai de care mai frumoase. S-au ajutat și încurajat reciproc, au râs și au povestit ca la o șezătoare adevărată. Mulțumim frumos gazdei noastre, Școala Gimnazială “Caius Iacob” Arad și tuturor profesorilor implicați : Prof. înv. primar Sasarman Mariana, Prof. consiler școlar Curtean Anca, Prof. logoped Herlo Ana, Prof. logoped Răducan Mădălina, Prof. sprijin Mădălina Pelea, Prof. psihoped Iuhasz Patricia, Prof. psihoped Cazan Teodora, Prof. psihoped Lovasz Oana.

Prof. consiler școlar Curtean Anca

„Let’s do it Romania”

Sâmbătă, 16.09.2023 școala noastră s-a alăturat mișcării naționale „Let’s do it Romania” pentru o planetă mai curată și mai sănătoasă.

Suntem bucuroși să vă anunțăm că acțiunea noastră a fost un mare succes, iar rezultatele sunt vizibile în comunitatea noastră. Am demonstrat că putem face schimbări semnificative atunci când lucrăm împreună! Continuăm să ne implicăm în protejarea mediului înconjurător pentru generațiile viitoare.

Mulțumim tuturor tuturor cadrelor didactice și elevilor care s-au implicat și au făcut parte din această inițiativă.💚🌳

An școlar 2022-2023

Proiect internațional

HRONICUL ȘI CÂNTECUL VÂRSTELOR

Simpozion și concurs interdisciplinar

Luni, 15 mai 2023, de Ziua Internațională a Familiei, la Școala Gimnazială Caius Iacob din Arad s-a desfășurat cea de-a XIII-a ediție a Concursul și simpozionului internațional de creație literară, creație plastică și artă fotografică Hronicul și cântecul vârstelor, întrucât Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2023 ca  Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și  Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)” în Patriarhia Română.

           Evenimentul a debutat cu vernisajul expoziției de creație plastică și artă fotografică ale elevilor participanți, în prezența preacuviosului pr.consilier IUSTIN POPOVICI de la Arhiepiscopia Aradului, pr.prof. CĂLIN TEUCA – directorul Seminarului Teologic Ortodox din Arad, pr.prof. DACIAN NAN, pr. prof. CODIN ȘIMONCA-OPRIȚA de la Seminarul Teologic Ortodox din Arad, d-nei prof. SIMONA SIMON-director al Șc.Gimn. Caius Iacob din Arad și d-nei ROXANA CHIRTEȘ – director adjunct al Școlii Gimnaziale Caius Iacob din Arad.

            Au continuat apoi lucrările în plen, bucurându-ne de prezența online a d-lui prof. dr. VASILE TIMIȘ – inspector școlar general de Religie în cadrul Ministerului Educației, d-nei prof. VERONICA SIRCA – inspector de Religie la ISJ Arad,  (aflată în  Italia, într-un proiect Erasmus),  d-nei prof. GEORGIANA PETIC -BĂTRÂN de la St. Michael Catholic School, High Wycombe, Marea Britanie;  pr. FLORIN OLTEANU de la Parohia Chitighaz din Ungaria, pr. ISPAS RUJA de la Parohia Ortodoxă Dortmund din Germania, pr. ALEXANDRU POPESCU de la Parohia Ortodoxă din Malta, precum și a cadrelor didactice din întreaga țară, autori de lucrări științifice și coordonatori ai elevilor participanți.

            Prezentarea volumului omagial- Hronicul și cântecul vârstelor -ce a însumat cele 260 de lucrări, studii, articole și creații literare ale participanților (cadre didactice, reprezentanți ai clerului și elevi) a fost  realizată în cadrul activității metodice a profesorilor de Religie din județul Arad, organizată cu ocazia acestui eveniment, de către d-na prof. Beatrice Mandă.

            A urmat apoi festivitate de premiere, cele 30 de premii fiind oferite de Parohia Sânleani – pr.director Călin Teuca, Parohia Vladimirescu II – pr. Dacian Nan, Parohia Micălaca Veche II Arad – pr.Mircea Bupte, d-na profesor Irina Ancuța și d-l profesor Florin Mișcoi. Elevii premiați și participanți  direcți la festivitatea de premiere au fost de la Liceul Teoretic J.G. Tajovsky din Nădlac, de la Liceul Tehnologic Traian Grozăvescu Nădrag, Timiș, de la Seminarul Teologic Ortodox din Arad și de la Școala Gimnazială Caius Iacob Arad.

            Premii speciale au revenit elevelor Tomoiagă Lusia din cls.a XI-a (creație plastică) și Totorean Monica, cls.a X-a (fotografie), ambele fiind coordonate de d-na prof. Nica Florina de la Liceul Teoretic J.G. Tajovsky din Nădlac.

           Evenimentul a reunit peste 500 de participanți din 35 de județe ale țării și din străinătate (Marea Britanie, Ungaria, Germania, Republica Malta și Republica Moldova) care și-au manifestat interesul pentru cele 10 teme propuse de organizatori:

  1. Decalogul – porunca cinstirii părinților/datoriile copiilor față de părinți
  2. Nostalgia chipului bunicilor în amintirile și gândurile mele.
  3. Valori moral-etice ale senectuții, identificate în literatura română și universală.
  4. Centre sociale/filantropice ale Bisericii Ortodoxe Române din orașul/județul meu.
  5. Familia creștină, Ziua Internațională a Familiei – 15 mai
  6. Familia mea – sărbători/obiceiuri/tradiții- părți componenete ale culturii românești.
  7. Proiecte/parteneriate/activități caritabile desfășurate cu Centre de vârstnici/Instituții filantropice încheiate în ultimii cinci ani școlari.
  8. Portrete ale imnografilor, cântăreților bisericești (psalți), dirijorilor sau slujitori ai altarului.
  9. Muzica în cultul Bisericii.
  10. Muzica contemporană, între kitsch și autenticitate.

Corul Seminarului Teologic Ortodox, pregătit de d-l prof.Marius Lăscoiu și de d-l prof. Ștefan Bughi, ne-a cântat și încântat încă o dată prin programul artistic desfășurat

         Organizatorii acestei activități au fost:   prof. Beatrice Mandă, prof. Mihaela Neagoe de la școala gazdă și pr.prof. Călin Teuca, pr. prof. Codin Şimonca-Opriţa, pr. prof. Dacian Emilian Nan de la Seminarul Teologic Ortodox din Arad.

            Mulțumirile noastre se îndreaptă către sponsorii evenimentului: d-l director Popa Valer de la SC Sinapis SRL,  domnul director general Groza Vasile-Bujor de la S.C. Lacto Food SRL Șofronea, d-na Camelia Isac de la SC Bătutza&Camy Instal SRl,  doamna director Berenz Cornelia de la Agenția de Turism Berenz Travel SRL Arad; pr. Marian Neagoe de la Parohia Micălaca Nouă, pr. prof. Călin Teuca de la Parohia Sânleani, pr. Dacian Nan de la Parohia Vladimirecu II, pr. Codin Șimonca-Oprița de la Parohia Vladimirescu I.          Dintre parteneri amintim: Arhiepiscopia Aradului, Parohiile Ortodoxe din Chitighaz, Ungaria; Dortmund, Germania; Malta; St. Michael Catholic School, High Wycombe, Marea Britanie, Liceul Teoretic cu Profil de Arte Mihail Berezovsky Chișinău, Liceul Academic de Arte Igor Vieru Chișinău, Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad;Universitatea Aurel Vlaicu Arad; Universitatea de Vest Vasile Goldiş Arad; Parohia Micălaca Veche II Arad.

PRIETENIE, VOLUNTARIAT ȘI IMPLICARE PENTRU FIECAREProiect național de voluntariat

Clasele a V-a A și a V-a C, coordonați de d-nele prof. Daniela Chiș și Beatrice Mandă au răspuns invitației lansate de Asociația Dascăli Emeriți și Grădinița Roza Venerini, de a participa în cadrul proiectului național – PRIETENIE, VOLUNTARIAT ȘI IMPLICARE PENTRU FIECARE, derulat în anul școlar 2022-2023.

În cadrul primei activități- Dăruim mărțișoare pentru fiecare– s-au organizat ateliere handmade, în cadrul cărora elevii au confecționat mărțișoare din lemn, fetru, ghips, pe care le-au dăruit apoi d-nelor și d-șoarelor din Parcul 23 August.

O primăvară frumoasă tuturor!

Prof.Beatrice Mandă & prof.Daniela Chiș

,,FAMILIA-ȘCOALA-COMUNITATEA” – proiect de parteneriat educațional interjudețean

În acest an școlar, în colaborare cu ISJ Arad, CJRAE Arad, Asociația Pariter, Parohia Micălaca Veche II Arad, Șc.Gimn.Mihai Eminescu Arad, Șc.Gimn.Sintea Mare și Șc.Gimn.Ohaba, Alba Iulia, Șc.Gimn.Caius Iacob Arad a demarat un proiect de parteneriat educațional, de educație personală și emoțională – O triadă educațională de succes: familia, școala și comunitatea.

          Scopul proiectului este consolidarea parteneriatului școală-familie-comunitate pentru realizarea unei educații de calitate.

          Grupul țintă îl reprezintă elevi din cls.a V-a de la școlile implicate, elevi cu CES și elevi provenind din medii dezavantajate.

          Campionii voluntariatului: Crăciunul, o sărbătoare în familie, este o activitate din cadrul proiectului, care s-a desfășurat în luna decembrie, în mai multe etape, la care au participat elevi, dascăli și părinți:

  1. Atelier handmade cu ornamente de Crăciun, desfășurat la școală, unde elevii cls.a V-a A și C au confecționat diferite podoabe de Crăciun.
  2. Târg caritabil expozițional desfășurat în incinta universității Aurel Vlaicu Arad, odată cu serbarea bradului de Crăciun, unde invitații au donat bani în schimbul produselor achiziționate;
  3. S-au realizat 11 pachete cu alimente pentru copiii nevoiași din parohia Micălaca Veche II Arad;
  4. Evaluarea activității s-a făcut prin diplome de voluntariat oferite elevilor implicați.

Dincolo de toate, cred că cel mai important și plăcut a fost faptul că am fost toți împreună, profesori-elevi-părinți, am reușit împreună, am înțeles ce înseamnă toleranța, empatia, încrederea, comunicarea și altruismul.

Prof.Mandă Beatrice&prof.Chiș Daniela

,,Cutia cu suflet”

Și în acest an, școala noastră s-a alăturat uneia dintre cele mai mari Campanii Umanitare din județul nostru – ,,Cutia cu suflet”, organizată  de Asociația Cetatea Voluntarilor Arad. La nivelul școlii noastre s-au adunat aproximativ 600 de pachete cadou de Crăciun pentru copiii și elevii din mediile defavorizate din județul nostru. Mulțumim tuturor cadrelor didactice, elevilor și părinților pentru implicarea și dăruirea de care au dat dovadă, acum în pragul sărbătorilor de iarnă!

Prof. Bara Denisa

,,Voluntari ai faptelor bune!”

În perioada 21-25.11.2022 Școala Gimnazială ,,Caius Iacob” Arad a desfășurat proiectul educațional  de voluntariat ,,Voluntari ai faptelor bune!” din cadrul Campaniei umanitare SNAC ,,Săptămâna fructelor și legumelor donate”. Prin acest proiect s-a urmărit sensibilizarea elevilor, părinților și profesorilor voluntari implicați în programul Strategiei  Naționale de Acțiune Comunitară (SNAC) la nevoile copiilor proveniți din familii defavorizate, copiilor instituționalizați, copiilor cu dizabilități, precum și a vârstnicilor din centrele de îngrijire. Fructele și legumele donate au fost distribuite către: 25 de copii din familii defavorizate, Fundația Creștină RCE ,,Speranța Copiilor” Arad, Căminul de bătrâni Cruceni, Comuna Șagu și Asociația Citar, Arad. Mulțumim tuturor pentru implicare!

Prof. Bara Denisa

Ziua Națională a României

Ziua Nationala a Romaniei a fost sarbatorita de elevii scolii noastre, indrumati de doamnele profesoare Almasi Paula, Basoiu Loredana si Putin Corina, prin realizarea unor desene tematice, vizionarea unor Prezentari Power Point dedicate Marii Uniri si participarea la un concurs tematic, unde echipajul format din elevele Darau Dalia, Miklos Andreea si Moldovan Sonia (clasa a VIII-a B), a obtinut Premiul al II – lea. Activitatile s-au desfasurat in perioada 1-29 noiembrie 2022, in cadrul proiectului educational „104 ani de la Marea Unire” de la Alba Iulia, in parteneriat cu Scoala Gimnaziala „Aurel Vlaicu” Arad.

Prof. Basoiu Loredana

,,Să ne cunoaștem țara … Să ne facem prieteni!”

Proiect de activitate extracurriculară ,,Să ne cunoaștem țara…Să ne facem prieteni!” desfășurat în perioada 11-13.11.2022 de către elevii clasei a 8-a B împreună cu doamna dirigintă, profesor Denisa Bara în județul Caraș-Severin. Itinerarul excursiei: Arad-Bocșa-Dognecea-Reșița-Văliug-Arad.

Prof. Denisa Bara

Sărbătoarea de Halloween!!!

Pentru a marca sărbătoarea de Halloween, elevii claselor a VI a B și a VII a A, îndrumați de doamna prof. Adriana Rosca, au realizat o expoziție de machete, proiecte și desene specifice temei propuse. De asemenea, elevii au participat și la o parada a dovlecilor!!! Happy Halloween!!!🎃🎃🎃

Prof. Adriana Roșca

Victimele Holocaustului din cel de al Doilea Război Mondial

În săptămâna 3-7 octombrie elevii școlii noastre au comemorat, în cadrul orelor de istorie și educație socială, victimele Holocaustului din cel de al Doilea Război Mondial. Elevii claselor a VII-a, coordonați de doamnele profesor Bășoiu Loredana și Putin Corina, au realizat colaje și prezentări power-point în care au adus în prim plan esența tragediilor petrecute în lagărele de concentrare din perioada celui de al Doilea Război Mondial. Obiectivele acestor activități au fost de a forma și dezvolta la elevi comportamentul tolerant, democratic, a spiritului civic, a deprinderilor de participare la o comunitate fără manifestări de rasism, antisemitism, violența, discriminare și intoleranță.

Prof. Bășoiu Loredana & Prof. Putin Corina

Proiectul Astronomia pentru toată lumeaWorld Space Week

MAI APROAPE DE STELE cu cel mai mare telescop astronomic privat din țară

Începând cu anul 2021, Ministerul Educației a încheiat un protocol de colaborare, pe o durată de patru ani, cu Agenția Spațială Română (ROSA), cu scopul de a coordona activități care să utilizeze conceptul de spațiu cosmic drept context creativ și generos pentru elevii din învățământul preuniversitar.

În baza acestui protocol, în perioada 1-4 octombrie 2022 se desfășoară proiectul Astronomia pentru toată lumea, care include evenimente legate de spațiul cosmic, evenimente înscrise în World Space Week, la care participă elevi din peste 90 de țări ale lumii. În acest context, elevi din clasele a V-a A și C, de la Școala Gimnazială Caius Iacob din Arad, coordonați de către doamnele profesor Beatrice Mandă și Daniela Chiș, au inițiat proiectul Mai aproape de stele…, care a demarat cu o activitate aplicativ-practică de observare stelară, la cel mal mare telescop astronomic privat din țară, aflat în județul nostru, aparținând d-lui Nicolae Reiholz, din Zădăreni.

,,M-a atras întotdeauna cerul și nu știu de ce…”, mărturisește astronomul arădean, care la început a construit o lunetă, apoi un prim telescop, ca în final să reușească să construiască un telescop de tip Newton, cu o distanță focală de 2,16 metri, care l-a făcut cel mai mare telescop privat din țară și cu care a avut numeroase realizări, observații astronomice care au făcut înconjorul lumii.

Datorită dumnealui, aseară am fost mai aproape de lună, de Saturn și …de stele. Într-adevăr, am fost fascinați de limpezimea bolții celeste, aduse mai aproape de sufletul nostru prin acuratețea unui instrument performant, construit din pasiune, din dragoste pentru astre, pentru infinit… . Chiar dacă frigul și așteptarea  ne-au pus răbdarea la încercare, am fost din plin răsplătiți!…

Mulțumim d-lui Nicolae Reinholz pentru amabilitate, pentru lecția inedită de astronomie  desfășurată sub patronajul nopții și, dacă dânsul spunea ,, ori de câte ori am ocazia, mă ridic de la pământ. Nu oricine poate avea bucuria să vadă cerul așa cum îl văd eu!”, într-adevăr, în seara asta, și noi am văzut cerul altfel…

Prof. Mandă Beatrice & prof. Chiș Daniela

ProNatură #ProReciclare Școala Gimnazială „Caius Iacob” s-a alăturat campaniei naționale #România Reciclează #RomâniaSchimbăPet-ulcuBiletul.

Atunci când îți pasă de lumea în care trăiești, reciclezi! Azi, cu mic, cu mare am adunat pet-urile de acasă iar cei mai mari, din clasele a 6-a B și C, a 7-a A, B, C le-au predat, în cadrul acțiunii ,,România schimbă pet-ul cu biletul” la centrul de colectare de la Kaufland. Mulțumim tuturor elevilor școlii pentru implicare! Sunteți extraordinari când vă mobilizați!

An școlar 2021-2022

Proiectul de parteneriat județean încheiat cu Univ. ”Aurel Vlaicu” Arad- PAȘI SPRE SUCCES

Și astăzi s-a scris istorie în lumea baschetului arădean la Școala Gimnazială  Caius Iacob din Arad!

Domnul  lector univ.dr. Narcis Herlo, Monica Brosovszky, masterand UAV și de 7 ori campioană națională României la baschet, însoțită de studenții din anul III de la Facultatea de Educația Fizică și Sport, Babeu Andrej, Coraș Bianca și Vatlavic Ioana, au participat la un meci amical între cls.a VIII-a A și a VIII-a C, desfășurat în cadrul proiectului de parteneriat educațional județean încheiat între școala noastră, Șc.Gimn. Sintea Mare și UAV Arad.

Proiectul Pași spre succes s-a desfășurat în acest an școlar și a  urmărit îmbunătățirea calitativă a nivelului de educație, absolut necesară în contextul unei schimbări complexe, la nivelul vieții de familie, al pieței forței de muncă, al comunității, al societății multiculturale și al globalizării, accentuând importanța multiplicării experiențelor pozitive înregistrate în domeniul activităților educative formale și nonformale și impune extinderea spațiului de intervenție în procesul educațional curricular, în scopul valorificării tuturor valențelor educative ale conținutului învățării în interesul superior al copilului.

  Grupul țintă au fost elevii cls.a VIII-a de la Șc.Gimn.Caius Iacob din Arad și studenții de la UAV Arad, Facultatea de Educație Fizică și Sport.

             CITIUS, ALTIUS, FORTIUS, una dintre activitățile proiectului a constat în organizarea unor activități de teambuilding outdoors, care au debutat cu o primă întâlnire, în data de 13.05.2022. După ce d-l lector univ.dr.Herlo Narcis le-a vorbit despre importanța și beneficiile sportului în viața fiecăruia dintre noi, elevii au arătat din plin ce înseamnă pentru ei fairplay-ul și jocul în echipă, în timpul meciul de baschet, la care au participat deopotrivă elevi, studenți și dascăli.

Mulțumim Moni, pentru că ai făcut ca ziua de azi să fie cu adevărat specială pentru noi!

Felicitări tuturor participanților!

                                                                      Coordonatori activitate,

                                                              Prof.Mandă Beatrice, prof.Chiș Daniela

                                                                                  Șc.Gimn. Caius Iacob Arad

Proiectul Educațional: Unitate în Diversitate – Cetățenii Europei

Luni, 09.05.2022, elevii claselor a VI-a, sub indrumarea doamnelor profesoare Basoiu Loredana, Eremia Simina, Putin Corina si Radu Iazmina, au participat la concursul Cetatenii Europei, din cadrul proiectului educational Unitate in diversitate. In cadrul concursului, dedicat Zilei Europei, elevii au realizat colaje sau Prezentari Power Point despre tari ale Uniunii Europene. Au participat cate 2 echipaje formate din cate 2 elevi din clasele a VI A, B, C si D. Un alt echipaj format din 2 elevi din clasa a VI – a B a realizat un PPT despre Romania. Au fost acordate 2 premii I, 2 premii II si un premiu III.

Prof. Basoiu Loredana, Prof. Eremia Simina, Prof. Putin Corina si Prof. Radu Iazmina

Simpozion omagial internațional online  –Trăire și comuniune, urcuș spre desăvârșire– s-a desfășurat in memoriam părintelui arhid.prof.Florin-Adrian Sirca și au participat: prof. dr. VASILE TIMIȘ – Inspector școlar general de Religie în cadrul Ministerului Educației; prof. MARIUS GONDOR – Inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Arad; prof. MIHAELA ZĂBAVĂ – Consilier în cadrul Centrului Național de Politici în Evaluare și Educație; prof. dr. SORIN JOANTĂ – Inspector învățământ în cadrul Mitropoliei Ardealului; pr. prof. NICOLAE CHIOSA – Inspector școlar de Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin; pr. prof. GABRIEL BASA – Inspector școlar de Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara; prof. DANIELA BUZATU – Inspector școlar de Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Timiș; prof. CAMELIA MOLER – Inspector școlar pentru educație permanentă (și activități extrașcolare) în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Arad; pr.FLORIN OLTEANU de la Parohia Ortodoxă Citihaz, Ungaria; pr.ISPAS RUJA de la Parohia Ortodoxă Dortmund din Germania; prof.GEORGIANA PETIC-BĂTRÎN de la Școala St.Michael din Marea Britanie; prof.SIMONA SIMON -director Șc.Gimn.Caius Iacob Arad, arhid.prof.CĂLIN TEUCA -director Seminarul Teologic Ortodox Arad.

 Simpozionul a reunit 480 de participanți din 28 de județe ale țării, precum și din Marea Britanie, Ungaria, Germania, Republica Tunisiana, Republica Malta și Republica Moldova.

 Mulțumim cadrelor didactice, clerului, tuturor celor care ați fost alături de noi astăzi și l-ați avut în gândurile, sufletele și amintirile voastre pe părintele arhidiacon profesor Florin-Adrian Sirca!

           Dumnezeu să-l odihnească!

Prof.Beatrice Mandă

UN ORAȘ MAI CURAT ÎNCEPE CU TINE!

Adevărata educaţie ecologică îşi va atinge scopul numai atunci când elevii – cetăţenii de mâine – vor fi convinşi de necesitatea ocrotirii naturii şi vor deveni factori activi în acţiunea de conciliere a omului cu natura. Conştientizând frumuseţea mediului local, promovând pitorescul zonei în care locuiesc, elevii vor înţelege utilitatea acţiunilor ecologice.

In data de 11.04.2022, elevii claselor a V-a C, a VII-a A si a VIII-a B, coordonati de către doamnele profesor: Blidar Bianca, Marchiș Ana si Bara Denisa, au participat la o acțiune de ecologizare prin intermediul proiectului UN ORAȘ MAI CURAT ÎNCEPE CU TINE!, din cadrul proiectului național ,,CURĂȚĂM ROMÂNIA” sub sloganul ,,Vrem o țară fără deșeuri abandonate”.

Prof. Blidar Bianca, Prof. Marchiș Ana si Prof. Bara Denisa

BIBLIA CĂLĂTOARE

Program național de exercițiu catehetic și scriere creativă

De Ziua Culturii Naționale, s-a vernisat, la Școala Gimnazială Berchișești, expoziția itinerantă din Programul național de exercițiu catehetic și scriere reflexivă „Biblia călătoare și sfințitoare”  organizat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

Expoziția cuprinde peste 1400 de metri de scrisoare-fluviu, lucrări realizate de cei peste 4500 de copii și tineri, din  214 școli, biserici, biblioteci, centre catehetice și centre de documentare și informare înscrise în program. Lucrarea colectivă, „fluviul bucuriei, fluviul comuniunii și al comunicării, de text scripturistic citat, interpretat, împărtășit celorlalți și relecturat cu fiecare participant”, este  expusă în Centrul catehetic școlar „Sfântul Stelian” și în Centrul de Documentare și Informare, din școala-gazdă,  și va fi accesibilă, în perioada care urmează, grupelor de elevi și profesori din zonele limitrofe, pentru desfășurarea unor activități catehetice, didactice și metodice, fiind o resursă educațională dintre cele mai prolifice, din perspectiva valențelor de explorare și învățare colaborativă.

Biblia călătoare și sfințitoare a străbătut 38 de județe și municipiul București și se dovedește a fi, deopotrivă, un program provocator și inovativ, motivant și cu reușite didactice multiple, coordonatorii reafirmând atractivitatea crescută a atelierelor de redactare de scrisoare-fluviu pentru participanți de toate vârstele.

Scrisoarea-fluviu este un instrument de învățare colaborativă și experiențială, conceput și aplicat în mai multe rânduri în proiecte naționale și europene de profesoara Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru Religie, la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, coordonator de program. De altfel, tehnica scrisorii-fluviu a fost premiată în cadrul Târgului de Inventică Didactică la Şcoala de Iarnă a Educaţiei de Excelenţă, în 2009, pentru multiplele ei valenţe educative.

Fiecare echipaj a desfășurat un proiect propriu, de tip catehetic sau educațional, de (re)descoperire/aprofundare a textului biblic, respectiv de scriere reflexivă/interpretativă/creativă/eseistică de tip scrisoare-fluviu inspirată de lectura textului scripturistic, în perioada 15.10.2021-15.01.2022, desfășurându-se 214 astfel de proiecte, în tot atâtea locuri din țară. Copiii și tinerii participanți au realizat interpretări ale cuvântului scripturistic, eseuri libere sau structurate, texte reflexive și creative care valorifică mesajul biblic, reprezentări grafice ale valorilor morale cuprinse și transmise de Sfinta Scriptură, fiecare lucrare colectivă realizată în program echivalând multiple și repetabile exerciții de învățare.

Pe măsură ce scrisorile-fluviu au ajuns la coordonatorii programului, au fost expediate – către echipajele care au desfășurat activități – kituri educațional-catehetice ce cuprind câte 10 exemplare din Noul Testament cu Psalmii, Viața și Acatistul   Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava – text diortosit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic,  icoana sfântului ocrotitor al Sucevei, iconițe, semne de carte și cărți cu conținut moral-religios pentru copii și tineret. Expedierea kiturilor va continua și în perioada care urmează, numărul lucrărilor care au ajuns la Suceava în ultimele zile fiind foarte mare.

Complementar expoziției itinerante, se realizează în program și galeriLocuri luate la pas de „Biblia călătoare și sfințitoare”, o secțiune cu o puternică amprentă interculturală, în care echipajele au înscris un produs cultural/spiritual/tradițional simbolic, reprezentativ pentru zona culturală, etnografică sau spirituală din care provin. Galeria va fi organizată în perioada care urmează, dat fiind contextul medical în care ne aflăm.

De la școala noastră a participat un echipaj format din 13 elevi din cls.a VIII-a A , care au folosit metoda inovativă – RESCRIEREA TEXULUL BIBLIC , realizând o scrisoare fluviu cu o lungime de 4 m. Creațiile elevilor se referă la dialogul dintre Adam și Eva și la lupta dintre David și Goliat, având următoarele cerințe:

  1. Alcătuiți un dialog de 2-3 replici, prin care Adam o convinge pe Eva să nu mănânce din fructul oprit;
  2. Găsiți o altă modalitate prin care David putea să-l ucidă pe Goliat fără nicio armă.

Prof.Mandă Beatrice

CONSTRUIEȘTE-ȚI VIITORUL,

FII INTELIGENT ÎN PRIVINȚA       BANILOR!

SĂPTĂMÂNA MONDIALĂ A BANILOR

22-27 MARTIE 2022

Asociația pentru Promovarea Performanței în Educație (APPE) în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, conform Protocolul de colaborare nr.12462 și respectiv nr. 65/23.06.2021, a desfășurat în săptămâna 22-27 martie 2022 activități cu tematică de educație financiară pentru învățământul preuniversitar,  în cadrul Săptămânii Globale a  Banilor  2022 (Global Money  Week).

 Elevii claselor a VIII-a A și C de la școala noastră, coordonați de către prof. Mandă Beatrice, Chiș Daniela și Romanov Cristian, au participat la activitățile desfășurate în cadrul GMW, realizând  niște afișe/postere  legate de: Monedele virtuale, Top 10 monede virtuale, Cele mai frumoase monede din  lume, Istoricul monedei românești, Monede vechi și noi, curiozități sau etalându-și propriile colecții numismatice.

 De asemenea, reprezentanți ai sucursalelor Arad și Timișoara din cadrul BRD – Groupe Société Générale au vizitat școala noastră prezentând elevilor celor două clase sus menționate oferta de produse și servicii bancare pentru tineri.  

Prof.Mandă Beatrice, Prof.Chiș Daniela

Proiectul educativ: ,,PRO EDUCAȚIE SPORTIVĂ”

În perioada ianuarie – februarie 2022 s-a desfășurat în cadrul Cercului Pedagogic Zona 1 Arad – Educație Fizică și Sport, proiectul educativ ,,PRO EDUCAȚIE SPORTIVĂ”. Prin implementarea acestui proiect educativ am urmărit să desfășurăm activități care să valorifice pasiunea copiilor pentru mișcare, joc și competiție, prin creații literare, creații plastice, colaje, machete, obiecte din materiale reciclabile. Școala noastră a fost gazda vernisajului și jurizării materialelor realizate de elevii din școlile participante. Felicitări tuturor elevilor pentru lucrările deosebite pe care le-au realizat. Mulțumim conducerii școlii pentru sprijinul acordat în derularea activităților și colegilor din școlile partenere pentru implicare.

Prof. Bara Denisa

Unirea Principatelor

Vineri, 21 ianuarie 2022, elevii claselor a VII-a, sub indrumarea cadrelor didactice Basoiu Loredana, Bun Rebeca si Tarus Iulia, au sarbatorit Unirea Principatelor prin participarea la un concurs tematic castigat de echipajul clasei a VII-a C.

Prof. Basoiu Loredana

,,Campania umanitară ,,Cutia cu suflet” 2021

În perioada 17.11.2021 – 24.12.2021 2021 școala noastră a participat la Campania umanitară ,,Cutia cu suflet” Ediția a IX-a. Elevii, părinții și cadrele didactice din școala noastră s-au implicat activ în acest proiect realizând pachete de Crăciun pentru copiii și elevii din mediile defavorizate din județul nostru. La nivelul școlii s-au adunat aprooximativ 500 de pachete cadou. Mulțumim tuturor pentru implicarea în această activitate!

Prof. Bara Denisa

  • Proiect interjudețean Tradiții de Crăciun, inclus în proiectul eTwinning Împreună de sărbători, inițiat de Școala Gimnazială Prof. Paul Bănică Târgoviște, Dâmbovița și de Gimnaziul nr. 74 Viorel Găină, com. Tohatin, Municipiul Chișinău și desfășurat în parteneriat cu unități școlare din România și din Republica Moldova

De ce un astfel de proiect?
Pentru a promova valorile autentice, care au asigurat progresul umanității, valorile creștine de iubire a lui Dumnezeu, de iubire a semenului, de toleranță și de ajutorare reciprocă, într-un contingent în care sacrul, autenticul verificat sunt demontate și dizolvate într-un relativism cu efecte nocive asupra evoluției copiilor și a tinerilor.
Scopul proiectului este stimularea și afirmarea potențialului creativ și artistic al elevilor din învățământul primar, gimnazial în spațiul generos al învățăturii creștine, strămoșești.
Dintre obiectivele urmărite amintim păstrarea tradițiilor strămoșești; educarea unui caracter moral și a unui spirit civic angajat, voluntar; implicarea copiilor cu CES; implicarea copiilor proveniți din categorii defavorizate; promovarea stării de bine în timpul perioada pandemică; stimularea creativității copiilor; realizarea unor schimburi de experiență între cadrele didactice și diseminarea unor exemple de bune practici în organizarea activităților educative.
Proiectul a demarat în urmă cu o lună cu desfășurarea unor ateliere handmade cu produse decorative de Crăciun, realizate de elevii cls.a VII-a C, a VIII-a A, C, coordonați de prof. Mandă Beatrice, Chiș Daniela și Neagoe Mihaela.
Produsele realizate au fost prezentate în cadrul Târgului caritabil desfășurat la bisericuța de la 3 Insule Arad, banii obținuți fiind folosiți pentru a aduce un strop de bucurie familiilor nevoiașe de pe Valea Mureșului în prag de sărbători.

Prof.Mandă Beatrice

Mulțumim elevilor și părinților care ne-au sprijinit și au împlinit cuvintele Mântuitorului:

”Voi sunteți prietenii Mei dacă faceți ceea ce vă poruncesc”.(Ioan 15,14).
  • Proiect educațional județean de voluntariat: „ȘANSE EGALE PENTRU TOȚI COPIII” – desfășurat la Școala Gimnazială „Caius Iacob” Arad octombrie – noiembrie 2021 

 Prin acest proiect s-a urmărit sensibilizarea elevilor și a profesorilor voluntari implicați în programul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară (SNAC) la nevoile elevilor proveniți din familii defavorizate de la Școala Gimnazială Fiscut și de la Centrului de Tineret ,,Bucurie în ortodoxie “ – Parohia Ortodoxă Română Firiteaz.

Ajutorul pentru ei a constat în adunarea de rechizite școlare noi care să-i ajute să își continue studiile.

Acțiunea a avut un răsunet deosebit în școala noastră reușind prin puținul pe care l-a adus fiecare, să aducem un zâmbet pe fața a 200 de copii.

Mulţumim conducerii şcolii, părinţilor, copiilor, cadrelor didactice şi tuturor persoanelor de bine de la aceasta şcoală care s-au implicat în această activitate.

Prof. Bara Denisa

  • Ziua Națională a României – Concurs tematic organizat la Școala Gimnazială „Caius Iacob” Arad: Vineri, 26 noiembrie 2021, elevii claselor a VIII-a, sub îndrumarea cadrelor didactice: Bășoiu Loredana, Bun Rebeca și Capitan Ovidiu, au sărbătorit Ziua Națională a României prin participarea la un concurs tematic câștigat de echipajul clasei a VIII-a A.

An școlar 2020-2021

  1. „ȘCOALA ONLINE – O provocare pentru elevi, profesori și părinți” – Proiect de Parteneriat Educațional Național (Parteneri: Liceul Teoretic  „Adam Müller Guttenbrunn” Arad, Colegiul  Național „Moise Nicoară” Arad,Colegiul  Național „Elena Ghiba Birta” Arad, Colegiul  Național „Dimitrie Țichindeal” Arad, Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” Arad, Colegiul  Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba-Iulia, Școala Gimnazială. „Aron Cotruș Arad,Școala Gimnazială Uivar, Școala Gimnazială nr.27 București, Colegiul Național de Muzică „George Enescu” București, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Arad, Liceul Tehnologic Special Nr. 1 Oradea,Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” Arad)